Ověřování a schvalování environmentálního prohlášení (EMAS)

OVĚŘOVÁNÍ EMAS dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1221/2009

Eco Management and Audit Scheme

EMAS je jedním z dobrovolných nástrojů ochrany životního prostředí, tzn. že pozitivně motivuje organizace k odpovědnému přístupu a ke zlepšování environmentální výkonnosti nad rámec legislativních požadavků. Byl zřízen Evropskou unií, za účelem zjišťování a sledování vlivu činností organizací na životní prostředí a zveřejňování informací formou jednotlivých environmentálních prohlášení (prohlášení k životnímu prostředí).
Lze říci, že EMAS rozšiřuje systém ISO 14001, zejména z pohledu transparentnosti, kdy organizace se zavedeným systémem dle EMAS je povinna zveřejňovat environmentální prohlášení a otevřeně diskutovat s veřejností a dalšími zainteresovanými stranami.
EMAS představuje systémový přístup k řízení otázek souvisejících s životním prostředím v organizaci s důrazem na integraci environmentálního hlediska jak do celkové strategie organizace, tak do jejích každodenních činností. Požaduje po organizaci definovat významné environmentální aspekty (a dopady) a dále konkrétní cíle a opatření, pomocí kterých bude naplňovat požadavek tzv. neustálého zlepšování.

Přínosy ověření:

• registrovaná organizace má vyšší konkurenceschopnosti ve výběrových řízeních - EMAS je jedním z kvalifikačních předpokladů v zákoně o veřejných zakázkách
  • registrované organizaci odpadá povinnost vytvářet finanční zajištění dle zákona č. 167/2008 Sb., o předcházení ekologické újmě a o její nápravě
  • u registrované organizace může dojít ke zvýšení podnikatelské důvěryhodnosti pro investory, pojišťovny, veřejnou správu, banky a také k posílení vztahů s veřejností
  • redukce provozních nákladů (např. úspory energií, surovin a dalších zdrojů), zlepšení havarijní připravenosti a stavu provozní dokumentace (spisová služba)
  • na základě zapojení společnosti do procesu EMAS může každý zaměstnanec přispět k dosahování výše uvedených výhod a přínosů – prostřednictvím inovativních nápadů, zlepšovacích návrhů, změny vlastního chování a spolupráce s ostatními zaměstnanci
Pro organizace, které mají zájem o implementaci EMAS, vydala Evropská komise Rozhodnutí č. L 76/1, pro tvorbu příručky (zveřejněn na stránkách EurLex - přístup k právu Evrpské unie).

Proces ověřování environmentálního prohlášení

V rámci jednotného akreditačního systému v souladu s Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č.765/2008 a ve shodě s požadavky ČSN ISO/IEC 17021-1.

Registraci provádí agentura CENIA (Česká informační agentura životního prostředí).

Kontaktní osoba:

Ing. Jan Svobodník, EurChem
ředitel odboru certifikace
tel.: +420 547 422 515
mobil: +420 724 305 939
svobodnik@qualiform.cz

Žádost o posouzení SM/ověření EMAS
Dotazník EMAS
Informace o ověřování EMAS

Certifikové organizace

Proč se registrovat

Úspěšná reakreditace